Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ernest Thompson Seton

 

Ernest Thompson Seton

(14. 8. 1860 – 23. 10. 1946)

stazeny-soubor.jpg

 

Narodil se sice 14. srpna v Anglii, ale vyrostl v Kanadě a později žil ve Spojených státech. Výborný přírodovědec, malíř a spisovatel, který je dodnes znám mnoha povídkami o zvířatech, které si sám ilustroval. Nejznámějšími a nejdůležitějšími knihami jsou Dva divoši, Rolf zálesák a Kniha lesní moudrosti.

V roce 1902 založil organizaci „Woodcraft Indians“. Nabídl dětem romantické prvky, symbolické obřady a kouzlo života v přírodě, za vzor jim nabídl ušlechtilého Indiána.

Když bylo v USA založena skautská organizace, připojil k ní své „Indiány“ a stal se prvním náčelníkem amerických skautů. Po vstupu USA do války odešel ze skautské organizace a znovu vybudoval Ligu lesní moudrosti. Za své zásluhy o Boy Scout of America byl v roce 1926 vyznamenán nejvyšším vyznamenáním BSA Stříbrným bizonem.

Český skauting přebral mnoho jeho prvků a myšlenek. O Vánocích roku 1936 navštívil E. T. Seton ČSR.

Černý vlk odešel k věčnému ohni 23. října 1946 a jeho popel byl rozsypán z letadla na okraji Skalistých hor poblíž Santa Fe.

„Chceme se naučit životu v přírodě, neboť jen tak vybudujeme svá těla a povzneseme i upevníme své duše – abychom mohli jít vpřed a vidoucíma očima a „myslící rukou“ poznali radostné cesty lesa a života – abychom ve všem stali se moudrými pány sama sebe – dívajíce se životu v tvář, neustupujíce, připraveni činně se účastnit všech úkolů v lidské společnosti, těšíce se z každé zkoušky, jež na nás přijde – aby Velký Duch měl v nás pány silných duší.“

„Lesní Moudrost“ – Ernest Thompson Seton

Zdroj: https://skaut-3oddil.estranky.cz/clanky/Ernest-Thompson-Seton.html

zpet.jpg