Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karel Čihák - Kája

 

Karel Čihák - Kája

fa4c4bb53c3a776374f31cee927026fa.jpg

Bratr Karel Čihák začal skautovat po válce v roce 1946.  Po sametové revoluci se po 40 letech zasloužil o obnovu našeho skautského střediska v Kouřimi. Za jeho vedení vznikl v Kouřimi rozsáhlý areál střediska, základna u Sázavy a stavby na tábořišti na Kačerově, pomáhal u zrodu skautského areálu v Plaňanech. Měl také zásluhu na založení skautského střediska v Kostelci nad Černými Lesy. Organizoval zahraniční výpravy do Anglie na mezinárodních setkání. Na jeho pozvání přijeli pak angličtí skauti tábořit do Čech. Pořádal výměnné tábory se slovenskými skauty.

Bratr Kája 18 let zastával funkci předsedy ORJ Kolín, po tři funkční období zastupoval okres Kolín v KRJ Středočeského kraje, dlouhá léta vedl naše středisko v Kouřimi a byl členem kruhu lesních škol. Kde bylo zapotřebí, pomohl radou, zkušeností, povzbuzením. Po celý život byl oddán myšlence skautingu a svěřené úkoly plnil s velkou odpovědností.

Za svou činnost byl oceněn mnoha skautskými vyznamenáními. V roce 2014 mu byl udělen Řád Stříbrného vlka.

Kája zemřel v pátek 16. srpna 2019 ve věku nedožitých 85 let.

Zdroj: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4645-zemrel-bratr-karel-cihak-kaja-nositel-radu-stribrneho-vlka?autologin=1

Video s Kájou, kde s láskou mluví o svém kovářském řemesle a skautingu naleznete zde: https://vimeo.com/52608206

zpet.jpg