Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert Baden-Powell

Robert Baden-Powell

(*22. 2. 1857 -  + 8. 1. 1941)

news_160309588_ep_-1_edepuqhkqyvd.jpg

Zakladatel skautingu v Anglii Robert Baden-Powell, celým jménem Robert Stephensen Smyth Baden-Powell, se narodil 22. února 1857  v Londýně, kde prožil i své dětství. Jako malý chlapec pozoroval zvířata v přírodě a naučil se poznávat stopy zvěře.

V devatenácti letech se stal příslušníkem jezdeckého pluku v královské armádě. Sloužil v Indii, Afghanistánu, Slovinsku      a Chorvatsku. V roce 1895 byl převelen do Afriky. Ze zkušeností, které načerpal v bojích, použil to nejlepší pro výchovu chlapců v nové organizaci.

V roce 1910 odešel z armády, aby se mohl plně věnovat skautingu.

O čtyři roky později využívá příběhy Mauglího pro výchovu mladších skautů – vlčat. V roce 1917 připravil program pro starší skauty – rovery.

8. ledna 1941 umírá v africké Keni. Tři miliony skautů převzali jeho poselství: „Pro vás mladé život začíná. Noste vždy pochodeň lásky a bratrství, kterou jsem rozžal. Bůh vám žehnej.“

„Předpokládám, že každý chlapec chce být prospěšný svým bližním a své vlasti. Nejsnadnější cestou, jak toho dosáhnout je, stát se skautem".

Náčelníkovo poslední poselství

Které bylo nalezeno v jeho pozůstalosti po smrti 8. ledna 1941

Milí skauti,

Jestli jste někdy viděli hru „Peter Pan“, jistě si pamatujete, jak vůdce pirátů pořád pronášel svou předsmrtnou řeč, neboť měl strach, že k tomu nebude mít vůbec čas, až udeří jeho poslední hodinka. Já se toho také obávám, a třebaže v těchto chvílích ještě neumírám, cítím, že smrt je blízko, a chci vám proto povědět několik slov na rozloučenou.

Pamatujte, že k vám promlouvám naposledy, a tak o mých slovech uvažujte. Měl jsem opravdu šťastný život a přál bych vám, abyste byli právě tak šťastni, jako jsem byl já.

Věřím, že Bůh nás poslal na tento krásný svět proto, abychom byli šťastni a radovali se ze života. Štěstí nezávisí na bohatství, nepřináší je úspěšná kariéra ani nestřídmost. Ke štěstí vás o krok přiblíží, jestliže se už v chlapeckých letech přičiníte, abyste byli zdraví a zdatní a mohli tak být, až dospějete, užitečnými muži a mohli se radovat ze života.

Studium přírody vám ukáže, jak Bůh naplnil svět krásnými, podivuhodnými věcmi, ze kterých se můžete těšit. Buďte spokojeni s tím, co máte, a užívejte toho co nejlépe.

Dívejte se spíš na světlou než na stinnou stránku všech věcí. Ale skutečného štěstí dosáhnete tehdy, když budete rozdávat štěstí jiným. Pokuste se opustit tento svět o něco lepší, než jste ho našli, a až přijde řada na vás, můžete umírat spokojeně, s pocitem, že jste nikdy nepromarnili svůj čas, ale udělali to nejlepší, co bylo ve vašich silách. „Buďte připraveni“ v tomto smyslu, ke šťastnému životu a šťastné smrti – dodržujte za všech okolností skautský slib – i v době, kdy vyrostete z chlapeckých let – a Bůh vám v tom pomáhej.

Váš přítel Baden-Powell of Gilwell

Zdroj: https://skaut-3oddil.estranky.cz/clanky/Robert-Baden-Powell.html

zpet.jpg